Àngels Margarit

Àngels Margarit pertany a una generació de ballarins i coreògrafs sorgida a finals dels 70 de l’Institut del Teatre de Barcelona. Continua la seva formació a diverses escoles de New York com la Martha Graham School i el Merce Cunningham Studio, entre d’altres.
Després de cinc anys treballant amb el col·lectiu Heura, un dels grups de dansa pioners del país, Àngels Margarit crea MUDANCES (1985), una peça que també donarà nom a la seva companyia.

Amb els primers espectacles, MUDANCES (1985) i KOLBEBASAR (1988), Margarit entra a l’escena internacional, on hi presentarà amb regularitat la seva obra, girant per més de 25 països en programacions i festivals de prestigi internacional amb peces com ATZAVARA (1991), COROL·LA (1992), SUITE D’ESTIU (1993), la sèrie SOLO PER A HABITACIÓ D’HOTEL , ARBRE DE TE (1996), TÈRBOLA (1998), L’EDAT DE LA PACIÈNCIA (1999, 2000), PECES MENTIDERES (2001), EL SOMRIURE (2001), URBS (2004), SOLO POR PLACER (2005), LARANDLAND (2006) o els espectacles per a públic jove ORIGAMI (2002) i FLEXELF (2008).
Amb un recorregut de més de 30 anys, alguns dels darrers projectes han estat Retrospectiva 25 anys de Mudances, les creacions ÓRBITAS Y DERIVAS, per a la CND, FROM B to B, en col·laboració amb Thomas Hauert, NEXT, CAPRICIS, una partitura coreogràfica a partir dels 24 Capricci de N. Paganini, i CAPRICHOS, una versió per a 22 intèrprets de la CDC de Cuba. El seu darrer espectacle amb Àngels Margarit/cia Mudances va ser BACK ÀBAC, que s’estrenà el desembre del 2016 al Mercat de les Flors.

Àngels Margarit ha desenvolupat les seves creacions i projectes en diferents àmbits i formats: espectacles escènics, sites, videodansa, instal·lacions, recerca en els nous mitjans, així com improvisacions i col·laboracions amb altres artistes com Joan Saura, María Muñoz, Núria Font, Andrés Corchero, Agustí Fernández, Alexis Eupierre, David Zambrano i Thomas Hauert, entre d’altres.

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis com el Grand Prix du Concours Choregraphique de Bagnolet per KOLBEBASAR (França, 1988), el Premi Nacional de Dansa de Catalunya per MUDANCES (1986) i TÈRBOLA (1999), el Premi Nacional d’interpretació per ATZAVARA (1991) i el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques per COROL·LA (1993). El 2005 va rebre el premi de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (ApdC), i el 2010, el Premio Nacional de Danza del Ministerio de Cultura en la categoria de creació. FROM B to B, espectacle cocreat amb el coreògraf suís Thomas Hauert, rep el premi de creació dels Swiss Dance Awards 2013. Amb CAPRICIS va rebre el premi Butaca 2014 al millor espectacle de dansa.
El 2017 rep el Premio Actúa d’AISGE a la seva trajectòria.
El 2022 Àngels Margarit és reconeguda amb la distinció de Chevalier des Arts et des Letters que atorga el Ministeri de Cultura de França.

En paral·lel a la creació, ha desenvolupat una tasca de transmissió i pedagogia amb cursos, tallers i repertori dins el programa m.a.p. (mudances aula pedagògica) i en escoles i formacions d’arreu del món, com La Manufacture de Lausanne, l’OMTD d’Amsterdam, l’Skolen for Moderne Dans de Copenhagen, el CSD de Madrid, el CSD de l’Institut del Teatre de Barcelona i la Formació professional per a ballarins – COLINE, a Istres. Imparteix la matèria de composició en el postgrau de Moviment per l’educació de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Realitza les coreografies GINGER (2014) per a l’OMTD d’Amsterdam, PALIMSEST (2015) per a la formació Coline de la Maison de la danse d’Istres, i TRACK (2010) per a l’Skolen for Moderne Dans de Copenhagen, entre altres creacions amb estudiants en àmbits de formació.

En l’àmbit educatiu ha participat com a artista resident a En Residència de l’ICUB amb el Mercat de les Flors, el curs 2012/13. Col·labora en el projecte pedagògic escoles Tàndem amb el Mercat de les Flors/Graner per a l’escola Bàrkeno (2015/16/17). Un projecte que promou la integració de la dansa a l’escola en transversalitat amb les altres matèries del currículum educatiu.

Ha realitzat i col·laborat en diferents programes pedagògics per a diferents institucions.
Ha dirigit el Conservatori Superior de Dansa (CSD) de l’Institut del Teatre de Barcelona durant el curs 2006/2007.

Col·labora amb diferents formacions i màsters, com el Conservatori del Liceu, el RCR Summer Workshop, d’RCR Arquitectes, l’Escola Elisava, el postgrau d’arts escèniques i moviment en l’educació de l’Institut del Teatre de Vic.

En l’àmbit de la gestió dirigeix la seva estructura Àngels Margarit/cia. Mudances des del 1985, amb la qual ha produït espectacles escènics, creacions musicals per a la dansa, videodansa i projectes de formació professional com m.a.p.

Com a directora artística i curadora, del 2003 al 2007, impulsa, conceptualitza i dirigeix la programació del Tensdansa, Festival Internacional de Dansa de Terrassa. (Premi a la millor programació de dansa del país a la Fira d’Osca del 2006).

Des del 2017, dirigeix el Mercat de les Flors, casa de la dansa de Barcelona, amb dedicació exclusiva; deixa temporalment la creació i plega l’estructura Àngels Margarit/cia. Mudnces.
Desenvolupa un primer projecte al Mercat de les Flors que va del 2017 al 2021.
Actualment, desenvolupa un nou projecte de continuïtat amb l’anterior fins al 2025.